Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mobiltelefonok káros voltáról

2008.11.21

  Dióhéjban a mobiltelefon veszélyeiről

 

 

Dr. Mercola a mobil lobbi szerint veszélyes ember, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy az amerikai NBC televízió vele készített 20 perces interjújából végül is alig néhány másodpercnyit sugároztak. Dr. Mercola ugyanis egyértelműen leszögezi, hogy a különböző elektromágneses sugárzások, beleértve a mobiltelefonokat és a vezeték nélküli internet alkalmazását szolgáló routereket (WIFI) is, egyre veszélyesebbek az emberek számára. Mégpedig azért, mert ezek az információhordozó elektromágneses sugárzások rezonálnak az emberi szervezet sejtreceptoraival, és rendkívül komoly zavaró mezőt jelentenek a sejtek közötti mikrokapcsolatok rendszerében. Ha pedig a szervezeten belüli kommunikációs rendszer károsodik, ami az ilyen elektromágneses sugárzások hatására óhatatlanul bekövetkezik, akkor sokkal könnyebben kialakulnak a sejtek közötti antioxidáns rendszer működésének megzavarásából és a nehézfémszennyezésekből adódó legkülönbözőbb betegségek.

Visszatérés a vezetékes rendszerekhez?

Sokan úgy gondolják, véli Mercola doktor, hogy a különböző védekezési lehetőségek, például a mobiltelefonokra ragasztható műanyag lapocskák (nanopolimerek) védelmet nyújtanak a káros sugárzásoktól. Szerinte ezek a műszaki megoldások csak kismértékben hatékonyak, és a védőhatásuk gyorsan megszűnik.

Mercola úgy gondolja: az egyetlen igazi megoldás az lehet, ha a vezeték nélküli műszaki rendszerek egyre jobban terjedő világából visszatérünk a korábban megszokott vezetékes hírközlési megoldásokhoz. Ő maga nemrégiben új házat vásárolt, és, mint írja, a szakemberek hónapokat töltöttek el azzal, hogy valamennyi vezeték nélküli kapcsolatot kiiktatva, megfelelő, árnyékolt, szigetelt kábelekkel cseréljék ki valamennyi vezetéket a házban.

Valamennyi hordozható telefon az információ átadására szolgáló rádióhullámoknak, a zavaró elektromágneses sugárzásnak a fő forrása. Az egyetlen kivételt jelentik a mobiltelefonok korábbi nemzedékeihez tartozó, 900 MHz frekvencián működő telefonok, amelyek ma már kimentek ugyan a divatból, viszont óriási előnyük, hogy csak akkor kerülnek kapcsolatba az adótornyokkal, ha használjuk őket. A ma már szinte teljesen általánossá vált, magasabb frekvencián működő mobiltelefonok viszont állandó kapcsolatban állnak az adótornyokkal, vagyis akár használjuk őket, akár nem, azáltal, hogy a testünkhöz közel vannak, állandóan bombázzák sejtjeinket a káros sugárzással.

Keveset tudunk a veszélyekről

De miért nem tudunk szinte semmit ezekről a veszélyekről, miért hallgat róluk a média? Mercola doktor szerint a helyzet hasonló, mint amilyen a dohányzás körül volt tapasztalható sokáig. Annak idején rendkívül erős érdekek szóltak amellett, hogy a dohányzás biztonságosságának mítoszát elterjesszék, a kételyeket háttérbe szorítsák. Ma hasonló a helyzet a mobiltelefonokkal, pedig - mondja dr. Mercola - tanulnunk kellene a múlt hibáiból, hogy ne kövessük el még egyszer őket. Véleménye szerint az információhordozó rádióhullámok elterjedésének exponenciális hatvány szerinti növekedése sokkal komolyabb fenyegetéssel jár az emberiségre nézve, mint amilyen veszélyt valaha is jelentett a dohányzás.

Ne feledjük, magyarázza Mercola doktor, hogy 6 óriás vállalat tartja kézben szinte a teljes telekommunikációs iparágat, és ezeknek az együttes ereje és hatalma nagyobb, mint a gyógyszergyáraké. Gondolkodásunkat, a tv-műsorokat, az újságok, magazinok cikkeit, a rádióállomások, filmek, vid eók, fotóügynökségek, könyvek tartalmát stb. - mind-mind a hat óriás ellenőrzi. Név szerint ezek: a Time Warner, a Disney, a Murdoch's News Corporation, a Bertelsmann, a Viacom (régi nevén CBS) és a General Electric által birtokolt NBC. Egyesített erejük és befolyásuk olyan hatalmas, hogy hozzá képest szinte eltörpül a néhány világosan látó szakember és tényfeltáró újságíró tevékenysége. Őket egyébként ez a telekommunikációs gépezet természetes ellenségnek tekinti.

Nem várt eredménnyel jártak dr. Carlo kutatásai

Ilyen körülmények között rendkívül fontos, hogy független, megbízható információhoz jussunk. Dr. Mercola 2007 októberében két teljes napot töltött egy ismert mobiltelefon-biztonságossági szakemberrel, dr. George Carlóval. Dr. Carlo a 90-es években 28 millió dolláros kutatásra kapott megbízást a mobiltelefon-gyártóktól, hogy kiderüljön: a mobiltelefonok ártalmatlanok, biztonságosak. Carlo egyébként orvos, a George Washington Medical School tanára, nagy tekintélynek számít a szakterületén.

Dr. Carlo azonban nem olyan eredményekre jutott, amilyeneket a mobiltelefon-gyártók vártak tőle. Vizsgálatai során kiderítette, hogy a mobilozás valóban káros. Válaszként az ipar képviselői évi egymillió dolláros fizetéssel járó pozíciót ajánlottak neki, ha hallgat. Ő azonban ezt visszautasítva, megalapította a nonprofit intézményként működő The Safe Wireless Initiative elnevezésű intézményt, amelynek célja, hogy a világot tájékoztassa a veszélyről.

Közben a mobiltelefon-ipar és -kereskedelem hallatlan ütemben bővül, becslések szerint a 2007. év végére az eladott mobiltelefonok száma elérte a 4 milliárdot.

Lássuk a károkat - a sejtkárosítástól a tumorig

Milyen veszélyekkel járnak az információhordozó rádióhullámok, amelyek a mobiltelefonokból a szervezetünkbe jutnak? Elsősorban a következőkkel:

károsítják a sejtmembránokat;

károsítják a sejtek közötti kommunikációt, az úgynevezett mikrotubuláris kapcsolatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a biofotonok a sejtek között áramoljanak, átadják egymásnak az információkat;

elősegítik a nehézfémszennyezések lerakódását a sejtekben, aminek következtében növekszik a szabad gyökök sejtek közötti termelődése, és jelentős mértékben csökken a sejtek energiatermelése. Mindez abban nyilvánul meg, hogy az érintett személy igen fáradtnak érzi magát.

A mobiltelefonok használói között 240%-kal több az agytumor. Egy 2004-ben végzett vizsgálat úgy találta, hogy a hallóidegen képződő tumor (akusztikus neuroma) kockázata négyszer nagyobb a fejnek azon az oldalán, ahol az ember gyakrabban tartja a mobiltelefont.

Még aggasztóbb az, hogy megbízható becslések szerint az agytumorok száma 2010-re évi 500 ezerre nő, és 2015-ig meg is duplázódhat, évi egymillióra, ha a jelenlegi irányzat megmarad.

Lehet-e biztonságosan használni a mobiltelefont?

Természetesen a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem használnánk mobiltelefont, valójában azonban ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Mai világunkban már mindenkinek szüksége van arra, hogy bármikor elérhessék és ő is elérhessen másokat. Ha azonban az ember, amikor csak lehetséges, kihangosítót (hangszóró funkciót) használ a mobiltelefonján, és magát a készüléket legalább egy-másfél méternyire tartja a testétől, akkor jelentősen csökkenti a veszélyt. Nagyon fontos, hogy soha ne viseljük a mobiltelefont a testünkön, a nadrágszíjunkra vagy az övünkre erősítve, és persze a zsebünkben se tartsuk. Még akkor sem, ha nem használjuk, mert a sugárzás akkor is éri a testünket, és a legerősebben ott, ahol a telefon érintkezik vele. Hiszen, mint mondottuk, a készülék állandó kapcsolatban áll a mobiltoronnyal. Ehelyett javasoljuk, hogy inkább a hátizsákban, kézitáskában, esetleg a kocsi kesztyűtartójában legyen a telefon, amikor ez csak l ehetséges.

Vannak azonban olyan alkalmak, amikor a hangszóró, a kihangosítás nem jelent megfelelő megoldást, ilyenkor használhatjuk a különböző headseteket. Sajnos azonban a bluetooth headset megint csak nem jelent megoldást, bár valamivel jobb helyzetet eredményez, mintha egyáltalán nem használnánk headsetet. Ugyanakkor azonban tudnunk kell, hogy a bluetooth a saját információhordozó rádióhullámait eljuttatja az agyba - igaz, valamivel alacsonyabb intenzitással, mint a mobiltelefon. Ez tehát nem igazán jelent megoldást, mivel nem ismeretes semmilyen olyan, biztonságos biológiai küszöb, amelynél alacsonyabb mértékű sugárzás már nem jelentene veszélyt a szervezetünkre.

Itt a Blue Tube headset

Ezért egy kutatócsport kifejlesztette az úgynevezett Blue Tube headsetet, amelyet véleménye szerint sokkal biztonságosabb és előnyösebb használni. Hogy miért? A Blue Tooth az adáshoz és a vételhez használja a 900 MHz és a 2,9 GHz közötti frekvenciákat (a szabvány szerint az általa használt legmagasabb frekvencia a 2,497 GHz), ami hasonló hatást jelent, mint az ugyancsak 2,4Ghz-n működő mikrohullámú sütőé.

Ezzel szemben az új kiegészítő fejlett akusztikus technológiát használ, levegővel töltött és vezeték nélküli csővel működik, mérsékli a testet érő sugárzást. A jelenleg forgalomban lévő mobiltelefonok 70-75%-ához csatlakoztatható 2,5 mm-es csatlakozó dugójával. Jelenleg családi csomagban is kapható, egyszerre öt Blue Tube headset, amelynek az ára nem egész 15 000 forint.

A védelem eszközei, módszerei

Nézzük összefoglalva, milyen módon csökkenthetjük minimálisra a szervezetünket, sejtjeinket érő elektromágneses sugárzást:

1)Használjunk minél többször kihangosítóval a mobilunkat. Persze nem minden készüléknek van ilyen funkciója, és sokuknak a hangminősége is gyenge, de mindenképpen javasolt, hogy ha valaki új mobilt vásárol, legyen benne a hangszóró funkció is.

2) Tartsuk a mobiltelefont mindig olyan távol a testünktől, amennyire csak lehetséges. Ebből a szempontból minden centiméter számít.

Vásároljunk biztonságos headsetet, amely a lehető legkisebbre csökkenti a bennünket érő sugárzást.

3) Használjuk minél kevesebbet a mobiltelefont, mert az állandóan keresi az adótorony jeleit, és akkor is elektromágneses sugárzást bocsát ki, ha nem használjuk.

4) Kapcsoljuk ki a mobiltelefonunkat, amikor nincs rá szükség, vagy tegyük legalább másfél méter távolságra magunktól.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pistonstroke@gmail.com

(Kiss Gábor, 2009.12.13 10:04)

Tiszteletem!

Érdeklődnék, hogy hol lehet vásárolni Blue Tube headset-et?

Üdvözlettel: Kiss Gábor