Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A méregtelenítésről általában

2009.01.01

„Ha nem vagy képes változtatni életeden, nem lehet segíteni rajtad!”

                                                                                     Hippokratesz

 

 

A méregtelenítésről általában

 

Napjaink túlhajszolt életritmusa, a stressz, a mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás, és bármilyen furcsán hat is,  a szeretethiány – túlterheli, betegíti szervezetünket. Fizikai/testi, mentális, érzelmi és lelki szinten is – ki vagyunk téve mikro- és makro környezetünk káros hatásainak - azaz mérgeződünk! A magyar nyelvben nem véletlen a mérgelődik szavunk!

DE hogyan is lehet eldönteni „mérgezettségünk” fokát? Mennyire van terhelve szervezetünk?

 

J. Osawa természetgyógyász, a makrobiotika megalapítója szerint a belső salaklerakódásnak hét stádiuma van.

    Az első stádiumban a fáradékonyság, erőtlenség jelenik meg.

    A második stádiumban a fáradtságot gyakori fejfájás tetézi, az ember szaggatást érez a csontjaiban.
    A salak-felhalmozódás harmadik stádiumára az jellemző, hogy a bőrben lerakódott mérgező anyagok különböző allergiás vagy ekcémás kiütéseket okoznak.
    A negyedik stádiumban a biológiai szennyeződések homok, kő vagy kalcium lerakódás formájában halmozódnak fel a vesében, epehólyagban, izületekben.
    Az ötödik stádiumban bekövetkezik a megtámadott szervek deformációja.
    A hatodik és hetedik stádiumban kóros szövet elváltozások következnek be a májban, agyban és más szervekben, rosszindulatú daganatok keletkezhetnek.

De milyen mérgek jutnak be a szervezetünkben és hogyan?

Naponta többféle mérgező és vegyi anyagnak vagyunk kitéve otthon, a munkahelyen , az utcán a belélegzett levegőn, az elfogyasztott táplálékon, az italokon, a kozmetikumokon, tisztítószereken, gyógyszereken , stb. keresztül.

 

A szervezetbe jutó méreganyagokat 2 csoportba oszthatjuk:

-  Az elkerülhetetlen méreganyagok ( levegő, víz, környezetszennyezés)

-  Elkerülhető (kávé, alkohol, nikotin, fehér cukor,húsfehérje, mesterséges színezéke, stb.)

 

Ez utóbbiakból a szeszesital és a zsír – a májat, a nikotin és a húskészítmények fehérje -  a szív és érrendszert, míg a koffein és a cukor -  az idegrendszert károsítják.

 

Ezért ezektől a  mérgektől minél előbb meg kell szabadulni! A méregtelenítés megkezdésénél a legfontosabb - a fokozatosság. Figyelni kell a test jelzéseire. Nem szabad túl gyorsan méregteleníteni. Az erőtelkes méregtelenítés tünete lehet hasmenés, hányás vagy kiütések, enyhe rosszullét, stb.  Az első jelnél  , vagyis ha ezek közül a tünetek közül valami kezdődik, az a legjobb ha elkezdünk több folyadékot inni, gyakran keveset. Ezzel felgyorsul a mérgek kimosása a szervezetből.. Vannak elméletek, mely szerint, 20 testsúly-kilogrammonként 1 liter tiszta víz javasolt, míg más elmélet szerint ez 30  testsúly-kilogrammonként  ajánlott.  Tehát egy 70–80 kg-os férfinak vagy nőnek ez minimum kb. 3- 4 liter naponta! A legtöbb embernek nehezére esik meginni ennyi folyadékot! De csak elkezdeni, „rászokni” nehéz! Fokozatosan kell hozzászoktatni szervezetünket az egyre növekvő folyadék-bevitelhez. De megéri végigcsinálni!

 

A mérgező anyagok elleni védelem legfőbb helyszíne a máj, a vese, a nyirok, a tüdő és a bőrfelület előtt – a  vastagbél hámja .

Az egészség és betegség gyökere a vastagbélben van. Kiemelkedően fontos szerepe bizonyított, élettanilag fontos biokémiai sók felszívódása történik itt és B12 vitamin előállítására is képes.. Az immunrendszer 70%-a a vastagbélben található, a hatalmas felületű nyálkahártyát átszövő nyirokpályák miatt... Mivel ezek nem köztudottak, ezért hajlamos az ember az emésztési zavarok fölött napirendre térni, még akkor is, ha azok krónikussá válnak.

 

A 1,5 m hosszú vastagbélben 7-16 órán át vándorol a béltartalom, melynek normális esetben a növényi eredetű emésztetlen cellulózrost teszi ki nagy részét. Rosthiányos táplálkozás esetén a perisztaltika lelassul, a többszörösre növekedett időtartam miatt a többnyire fehérjetermészetű anyagok rothadásnak indulnak, a szénhidrátok erjednek, ezek végtermékei pedig a vízfelszívódás után raktározódnak a bél falán, mintegy kibélelve ezt az egyébként izmos falú csövet. Nem nehéz elképzelni, hogy ebből a rothadó elegyből milyen bomlástermékek jutnak el a vérrel az egész szervezetbe, önmérgezést okozva. A test szerte megjelenő legkülönfélébb tünetek kezelése nem vezethet gyógyulásra, hiszen folyamatos a mérgezés utánpótlása. A test nem tudván megszabadulni a káros anyagoktól, kénytelen raktározni azokat, legfőképpen az olyan üreges részekben, mint az arcüregek, vagy az ízületek és az erek.

 

A kővel kibélelt és zsáknyira tágult cső elnyomja és mozdulatlanságra kárhoztatja a környező szerveket, és vele együtt a nyirokkeringést is, tovább csökkentve ezzel a méregtelenítés lehetőségét. Ezek után már nem is kell sok a civilizáció olyan ördögi találmányaiból, mint a szteroidok, vagy az antibiotikum, mely nevében is az életellenességet hirdeti, ez megadja a kegyelemdöfést az emésztésért felelős baktériumflórának, mely most már nem képes felvenni a versenyt a legkülönbözőbb parazitákkal, bélférgekkel, betegségokozó baktériumokkal és olyan gombákkal, mint a Candida, amely önmagában is elég alattomos ahhoz, hogy ezerféle tünetet produkálva ő maga rejtve maradjon. A kör bezárul, a széklet pang és megkövesedik, székrekedés és hasmenés váltogatják egymást, az állandó gyulladások, hegesedések, fekélyek, kiboltosulások miatt az egykor patkó alakú vastagbél összetekeredik, megcsavarodik, beszűkül, elváltozást mutat, és visszahatva más testrészeken is elváltozásokat okoz.

A mai kutatások szerint a szervezet „szennyezettsége” nyugtalanító mértékű. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a szervezet ekkora mennyiségű méreganyagtól, szennyezettségtől önmaga már képtelen megszabadulni! Segíteni kell neki!

Sokat segít a böjtölés, nem véletlen, hogy a vallások többsége ismeri, ajánlja vagy előírja a böjtöt!

Paul Bragg világhírű könyvében „A böjt csodájá”-ban a következőket írja: „…korunk legnagyobb felfedezése az a felismerés, hogy ésszerű böjtöléssel az ember képes önmagát megfiatalítani testileg, szellemileg és lelkileg .A könyvben leírt böjtprogram segítségével száműzheted az összes, idő előtti öregedéstől való félelmedet. Ha minden héten végigcsinálod a 24-36 órás böjtöt,amely évente 52 nap tisztulást ad testednek, ha minden évben háromszor 7 napig böjtölsz , akkor elkerülheted izületeid és izmaid berozsdásodását, megszabadulsz a mesterséges mérgektől, múlt lesz a fáradság és a rosszkedv, csodálatos életerőt nyersz”.

A böjtre azonban ajánlatos felkészülni! A léböjt alkalmával, amikor is nem kerül szilárd táplálék a béltraktusba, akkor a meglévő salakanyagból a toxikus (mérgező) anyagok erőteljes áramlása kezdődik. Ezek a mérgező anyagok a felelősek a böjt első napjaiban fellépő fejfájásnak, hányingernek, rossz közérzetnek!

A méregtelenítést és legfőképpen a böjtölést – tehát -  mindig a belek tisztításával kell kezdeni!!!!!

A tisztítást végezheti szakember (kolon hidroterápia), de elvégezhetjük mi magunk is! Igaz, az emberek többsége nem szívesen végzi a beöntési procedurát! De fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ez az egyetlen módszer, melynek segítségével megszabadulhatunk a vastagbélben lerakódott mérgező anyagoktól.

A belek tisztítása a következőképpen javasolt: A gyógyszertárakban lehet kapni1,5 – 2 literes irrigátort , adnak hozzá gumicsövet és csapos beöntőt kérjünk hozzá! Keressünk egy csendes helyet majd a 1,5 liter előzőleg felforralt, majd testhőmérsékletűre lehűtött vizet, melyben vagy egy evőkanál citromlevet vagy almaecetet tettünk – tegyük be a beöntő készülékbe! A készüléket akasszuk fel kb. 1,5 méterre. Kenjük be a beöntőcső végét növényi olajjal ((a krémek, vazelin eltömítik a pórusokat) . Terítsünk le egy törülközőt, ereszkedjünk négykézláb, majd tigrispózba (könyökünkre és térdünkre támaszkodva) vezessük be a cső végét kb. 5 -6 cm-re. Lazítsuk el a hasunkat, majd nyissuk ki a csapot és hagyjuk, hogy a víz belénk áramoljon. Mélyen lélegezzünk, teljesen nyitott szájjal. A légzés segíti az ellazulást és a rekeszizmot is működésbe hozza. A folyamat pár percig tart. Ezután álljunk fel és ugráljunk egy kicsit, hogy felrázzuk a beleinket! Ameddig csak sikerül tartsuk vissza a székelési ingert! Első alkalommal érdemes megcsodálni, amit  „produkálunk”!

Az első héten minden nap, a második héten minden másnap, a harmadig héten minden negyedik nap végezzük el a beöntést!

Ezt követően ajánlatos hetente egyszer megismételni, célszerűen a böjtölést megelőző este!

 A beöntés alkalmazásának néhány ellenjavallata, azaz semmiképpen ne alkalmazzuk a beöntést az alábbi esetekben:
-Várandósság
-Bélgyulladás
-Nagyobb alhasi műtéteket követően
-Vérzékenység
-Kóros elhízás
-Kóros soványság
-Hirschprung-féle kórkép
-Gyulladt aranyér
-stb.

Az általános méregtelenítés szempontjából fontos -  a testmozgás! Ez is, mint minden, -  egyéni,  lehet: futás, kocogás, séta, aerobik, jóga, úszás, stb.

A másik fontos dolog a rossz  táplálkozási szokások megváltoztatása.

Általános javaslat:

- kerülendő: cukor, fehér liszt, erős fűszerek, vörös húsok, homogenizált tej,

- előnybe kell részesíteni: a nyersen elfogyasztott salátaféléket, zöldséget, gyümölcsöt.

Fontosak a gabonafélék, de ebből a  teljeskiőrlésű ajánlott.

 A táplálkozás során lényeges szem előtt tartanunk az ételek tervszerű szétválasztása. Vannak társítható és nem társítható ételek. Ennek lényege – nem fogyasztható együtt fehérje a szénhidráttal. Mint köztudott a fehérjék (hús, húskészítmények, hal, gombafélék, stb.) emésztési ideje  a szénhidrátok   (kenyér, gabonák, tésztafélék, burgonya, stb.) emésztési idejének.többszöröse . Főétkezéseknél a megemésztett szénhidrátok tömegében megjelennek az emésztetlen fehérje-részecskék, ez az ami megengedhetetlen! Ezen kívül a szénhidrát megemésztéséhez lúgos, a fehérjékhez pedig savas fermentekre van szükség. A gyomorban a sav és a lúg közömbösítik egymást, így a szervezet kénytelen újabb adag savas fermenteket kiválasztani a fehérjék emésztése végett! Ezért a fehérje és szénhidrát  tartalmú ételek egyidejű fogyasztása jelentősen túlterheli az emésztést és a gyomor-bél traktus biokémiai energiájának többletfogyasztásához vezet.

Tehát nem társítható étel : - a szénhidrát a fehérjével!

Társítható viszont : mind a szénhidrát-tartalmú, mind pedig a fehérjetartalmú étel zöldségekkel(kivétel a krumpli, csicsóka), főzelékekkel,  gyümölccsel, olajokkal, zsírokkal.

Az elkülönített táplálkozást csak eleinte nehéz megszokni, de érdemes!

Ezen belül is javasolt ebédre szénhidrátban gazdag ebédet választani, a vacsora lehetőleg fehérjében legyen gazdag!

Tudnunk kell - a hőkezelés (sütés, főzés, párolás, mélyfagyasztás)  után az ételek vitamin- és tápanyagtartalma drasztikusan csökken!

Legegészségesebb a nyers, tápértékekben, vitaminokban és ásványi anygokban gazdag étkezés. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, vagy megoldani, akkor törekedni kell arra, hogy a magunkhoz vett ételek legalább fele nyers legyen (zöldségek, salátafélék, gyümölcsök, magvak, stb.).

A legegészségesebb azonban a nyers - tápanyagban gazdag

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rata@mailbox.hu

(Rata B. Daniel, 2009.01.31 09:31)

Nagyon örülök a cikknek, sőt talán mindenben egyet is érthetek vele, ám hagy hangozzék el itt is a beöntés alkalmazásának néhány ellenjavallata, azaz semmiképpen ne alkalmazzuk a beöntést az alábbi esetekben:
-Várandósság
-Bélgyulladás
-Nagyobb alhasi műtéteket követően
-Vérzékenység
-Kóros elhízás BMI>39
-Kóros soványság BMI<17,5
-Hirschprung-féle kórkép
-Gyulladt aranyér
-stb.
esetében.
Azzal is egyetértek, hogy a legjobb a fölforralt, majd 30-36 Celsius fokra visszahűtött tiszta víz. (Babahőmérővel ellenőrizhető a hőfok.)
A beöntőfolyadékba a savas közeg helyett inkább az extra szűz olívával induló beöntést javaslom.
Érdekes a cikkban a beöntést követő ugra-bugra. Ez kicsit megmosolyogtatott. Ha valaki bevesz 500ml vizet, és a szigmabél már tele van, az szerintem már nagyon sürgősen keresi azt a helyet, ahová kiürítkezik, ahova kinyomja a laxificandumot.
Vigyázni kell, ugyanis a beöntés során olyan idegi mechanizmusok aktivizálódnak, amelyek erotikus manifesztációkat hoznak létre, valamint a könnyed ürítkezést teszik lehetővé, sőt a teljes leürülés kifejezetten könnyed érzetét hozzák, ami megint csak igen élvezetes, hogy a beöntésre rá lehet szokni!
Szerencsére a Kárpát-teknőben általánosan bevett prüdéria ellenében most már számos honlap foglalkozik a beöntéssel. T. Olvasó figyelmébe ajánlom egyrészt az http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=enemasex&id=1222263042 fórumot vagy az http://egeszseges-beontes.freeweb.hu/ de a google-ban számtalan vonatkozó fejezet van már...! Teszem hozzá: Végre!