Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mustármag kúra

2011.12.15

 Méregtelenítő kúra mustármaggal


Egy mustármagkúra időtartama hat hét, amikor is mindennap, a főétkezések előtt, éhgyomorra kell lenyelni egy kávéskanálnyi mustármagot, rágás nélkül, egy pohár vízzel. A kúrát egy évben kétszer, háromszor javasolt megismételni. A mustármagok emésztetlenül haladnak át a szervezeten, de közben a bennük lévő anyagok kioldódnak, és a belekben lerakódott, bélfalra tapadt bélsártól megtisztítják a szervezetet.

A bélrendszer salaktalanításán és fertőtlenítésén túl olyan jótékony hatásai vannak még a mustármagkúrának, mint a vértisztítás, a hajhullás és a köröm töredezettségének megszüntetése, a bőrpanaszok – pattanások, ekcéma, viszketés – enyhítése, az asztmás rohamok gyakoriságának csökkentése, valamint az érelmeszesedésben szenvedő betegekre is jótékony hatással van.

A mustármag annak ellenére, hogy parányi, telve van hasznos tápanyagokkal. Nagyon magas a szelénium- és a tripofán aminosav-tartalma, minek hatására csökken az étvágyad, és kevésbé kívánod majd a magas cukortartalmú ételeket fogyasztása után.
Gazdag omega-3 zsírsavakban is, emellett tartalmaz még magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot. Fehérjében és rostokban is gazdag, így nemcsak a zsírégetést segíti, de méregtelenít, és emésztésedet is rendbe teszi.

Önmagában azzal, hogy több mustárt és mustármagot eszel, nem fogod elérni a kívánt súlycsökkenést. A zsírégető ételeket mindig egészséges, alacsony kalória- és zsírtartalmú táplálékokkal érdemes párosítani, így tudják kifejteni jótékony hatásukat. Fokozhatod emellett a zsírégetés hatékonyságát úgy is, ha a mustármag mellett más anyagcsere-fokozó fűszereket is használsz, például chilit vagy borsot.

A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.

Hatásosan alkalmazható a következő problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bőrelváltozások, pattanások, ekcéma.

A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe működése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztőszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.


A mustárkúra ideje 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.

Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gramm összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük .

Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira.

Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.

Reumatapasz: porrá törjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.

Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.

A mustárt mint ételízesítő szószt szinte mindenki használja, viszont az alapját képező mustármag csak kevés konyhában található meg. Pedig érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel az egyszerű, apró maggal, amely nemcsak gasztronómiailag sokoldalú, de gyógyhatásokkal is rendelkezik.


Hazánkban a legelterjedtebb a Dél-Európából származó fehér mustár, melynek világos színű, sárgás magjai kissé édeskések, finoman csípősek, gazdagok illóolajokban. Kiváló a tartósító hatása, ezért kerül gyakran savanyúságokba, pácokba, szószokba, illetve húsfélékbe is. A mindenki által ismert asztali mustárban a mustármagon kívül főként ecet vagy bor, bors, szegfűbors, tárkony, hagyma, egyéb fűszerek, cukor és só van.

A keresztes virágúak családjába tartozó mustár magjának gyógyászati hatásai már régóta ismertek, az ókorban még skorpiócsípés ellen is használták. Egyszerűsége miatt a mustármag fogyasztása az elterjedtebb a gyógyászatban, de a házilag csíráztatott mustármag zsenge növénykéinek talán még kedvezőbbek a hatásai. A mustármag-csíra antibiotikus, vértisztító hatású, tisztítja a nyálkahártyát, és élénkíti a testet. Belsőleg alkalmazva a mustármag emésztetlenül halad át a szervezeten, ám közben a benne lévő anyagok kioldódnak, ezzel hatnak külső és belső panaszokra is. A mustármag megfelelően alkalmazva jót tesz az emésztésnek, fokozza az emésztőnedvek kiválasztását, felfúvódás és májpanaszok esetén is hatásos. Serkenti a vérkeringést és a vérképzést, szabályozza a vérnyomást, tisztító hatása révén bőrkiütések, pattanások ellen is hatékony, megfázásos, náthás időszakokban pedig enyhíti a köhögést és a hurutos problémákat.

További kedvező hatásai közé tartozik, hogy a benne lévő sok A-vitaminnak köszönhetően a bőr, a haj és a köröm is egészségesebbé, erősebbé válik tőle, továbbá a látásnak is jót tesz. A mustármagból készült főzetet hólyaggyulladás esetén szokták alkalmazni. Külsőleg a porrá tört mustármagból készített pép borogatásként használható, ami a reumás panaszok mellett ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas.
Általánosságban egy-egy mustármag-kúra 6-8 hétig tart, a napi adag pedig háromszor 1 kávéskanálnyi mag, rágás nélkül lenyelve.

Összegezve, a mustármag-kúrának nagy szerepe van a székrekedés, felfúvódások, gyomorégés, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, bőrelváltozások, vérkeringési zavarok el hárításában, megelőzésében.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Janka, 2013.03.06 08:42)

2 napja kezdtem el a kúrát,kíváncsi vagyok a végeredményre!!

Nyíregyháza Ezüstfenyő 40

(Máté Istvánné, 2013.01.10 18:53)

Jól hangzik Kifogom probálni

Re: Nyíregyháza Ezüstfenyő 40

(erika, 2013.01.24 22:29)

jó bizony :-)