Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Láz ellen természetesen

2011.01.28

Láz ellen

Bár a testhőmérséklet 37°C-ig tekinthető normálisnak,  ez nem kőbe vésett törvény, mert az optimális érték egyéntől és napszaktól függően ingadozhat. Az étkezés, a túl meleg öltözék, az érzelmi túlfűtöttség és az intenzív testmozgás megemelheti a testhőmérsékletet.

A gyerekeknek magasabb a testhőmérsékletük, és náluk a napi ingadozás is szélesebb spektrumú, mint a felnőtteknél.

Ha azonban nagyon szigorú keretek közé kell szorítani a számokat, 37,0 és 37,5 °C között hőemelkedésről, efölött viszont már lázról van szó.

A láz hasznos is lehet

A láz maga nem betegség, csak tünet! Valójában a szervezet önvédelmi reakciójának része. A láz hasznos is lehet: megrövidíti a kórlefolyást, erősíti az antibiotikumok hatását, és csökkenti a fertőzésveszélyt. Ezeket a hatásokat kell összevetni azzal a kellemetlenséggel, melyet a láz okoz. Ha mégis lázcsillapításhoz folyamodna, kövesse az alábbi tanácsokat! Amennyiben a láz nem megy lejjebb, és másnap sem érzi magát jobban, mindenképpen forduljon orvoshoz! Lehet, hogy sokkal komolyabb a gond, mint sejtette, és gyógyszeres kezelésre lesz szükséged.

Fürdő

Ha láza van, és didereg, üljön bele egy kád meleg vízbe, és mindjárt jobban érzi magát. Kisgyermekek esetében azonban csak a langyos, testhőmérsékletű hűtőfürdő megfelelő. Ehelyett az is járható út, ha gyermekedet vizes törülközőkbe burkolja, melyeket negyedóránként cserél.

Fűzfakéreg és fekete bodza

A fehér fűz kérge, mely a természet lázcsillapítója, igen gazdag - az egyébként az aszpirinben is megtalálható - szalicilátokban. A belőle készült teát kis adagokban célszerű inni. A fekete bodza szintén régóta ismert lázcsökkentő, a fűzfakéreggel szembeni előnye, hogy a szalicilátokra érzékenyek is fogyaszthatják.

Pótolja a folyadékveszteséget!

Ha lázas vagy, jobban verejtékezik - teste így védekezik a túlmelegedés ellen. Amennyiben viszont nagy a folyadékveszteség, a verejtéktermelés csökken, emiatt pedig a láz jobban emelkedik. Egyet tehet ilyenkor: igyon minél több folyadékot. A zöldség- és gyümölcslevek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen jó a tápanyagokban gazdag cékla- és répalé, de a nátriumban szegény paradicsomlé is kiváló erre a célra.

 Speciális teakeverék

Szinte bármilyen teát iszik, jót tesz a szervezetével, mégis figyelmébe ajánlunk egy speciális teakeveréket, mely egyenlő arányban tartalmaz kakukkfüvet, hársfavirágot és kamillát. A kakukkfű fertőtlenítő hatású, a kamilla gyulladáscsökkentő, a hársfavirág pedig fokozza a verejtékezést. Egy kiskanálnyi teakeveréket forrázzon le vízzel, majd öt percig hagyja állni, és szűrje le. Az így elkészült teát melegen fogyassza, lehetőleg napjában többször.

Borogatás

A hideg vizes borogatás csökkenti a test hőmérsékletét. Ha teste felforrósodik, cserélje ki a borogatást hűvösebbre, majd helyezze a homlokára, a csuklóra és a lábikrára. A teste többi része közben maradjon betakarva. Amikor a nedves ruha hőmérséklete eléri a testhőmérsékletet, azonnal cserélni kell.

Hideg vizes szivacs

Simítsa végig a testét - elsősorban a végtagokat és a törzset - vizes szivaccsal. A párolgás hűti a szervezetet. Különösen azok a pontok fontosak, ahol a hőmérséklet az átlagosnál magasabb, ilyen például a hónalj és az ágyék. Csavarja ki jól a szivacsot, és egyszerre csak egy testtájékon dolgozzon, a többi rész maradjon betakarva. A nedvességet nem kell letörölni, mert a láz miatt felhevült bőr úgyis elpárologtatja. Kerülje a bőr dörzsölését, mert az még jobban felhevíti.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

huuuuuuu.huuuuuuu

(skh, 2012.10.19 16:18)

semmi