Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elsavasodásról

 

AZ ELSAVASODÁS FŐBB TÜNETEI

Az alábbiakban részleteket közlünk Dr. Robert Young: A pH csoda című könyvéből. A teljes könyv megvásárolható a honlapról, vagy a könyvesboltokban.

Fáradtság

A fáradtság valószínűleg az elsavasodott test egyik legfőbb tünete és panasza. A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, aminek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését, és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg növelésére való képtelenség és általános legyengültség.

Túlsúly

Dr. Young egyik, talán legismertebb felfedezése a túlsúly valódi okával kapcsolatos elmélet. Megállapította, hogy a zsír valójában az elsavasodás következménye. Mit jelent ez? A test zsírsejteket hoz létre, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, hogy ezek a savak szó szerint ne marják halálba az Ön szerveit. A zsír menti meg az életét! A zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. A megoldás? Lúgosítás.

Mi a helyzet a soványsággal?

Ez a másik véglet. Az elsavasodott testben túlszaporodó élesztő- és egyéb gombák az Ön tápanyagain élősködnek, és lecsökkenthetik az Ön által elfogyasztott tápanyagok felszívódását akár 50%-kal is. Ez sok embernél azt okozza, hogy kórosan lesoványodnak, ami semmivel sem egészségesebb, mint ha túlsúlyossá válnak. Fehérje nélkül a test nem tudja megújítani a szöveteket, nem tud enzimeket, hormonokat, és még több száz olyan anyagot termelni, amelyek szükségesek a sejtek energiájához és a szervek működéséhez.

Ennek eredménye fáradtság, betegségek és testsúlyváltozások. Elképzelhető, hogy aki túl sovány, még fogy egy kicsit, amikor a teste biokémiailag stabilizálódni kezd. De ahogy az állapota helyreáll, gyarapodni fog a súlya az optimális testsúly irányába.

Az egészséges testek nem túlsúlyosak, és nem is túl soványak. Az egészséges test fenntartja saját ideális súlyát.

Allergiák

Az elsavasodott, oxigéntől megfosztott testben lévő méreganyagok nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit gyakran az allergia tüneteinek hívnak. Továbbá, a meg nem emésztett fehérje felszívódása is komoly oka lehet az allergiás állapotoknak. Az emésztőrendszer meggyengül, ez megakadályozza az aminosavak teljes lebontását - és sokféle ételallergiát okoz. Ez utóbbi önmagában súlyos allergiás reakciók széles skáláját képes produkálni.

 

 

 

Minden élet a tengerben kezdődött, és testünk több mint 70 %-át még ma is víz teszi ki. A tengervíz pH értéke 8-8.5. (pH: latin eredetű szó; potentia hydrogenii vagyis a hidrogén ereje. Minél több szabad hidrogén van egy oldatban, az annál savasabb).
Létezik egy pH skála, mely 1-14-ig terjed és amelyen a 7-es érték a semleges.
0-7 pH-ig egy oldat savasnak, 7-14 pH-ig pedig lúgosnak számít.

 

Szervezetünk ideálisan meghatározott feltételek között tud működni. Azt mindenki tudja, hogy a normál testhőmérsékletünk 36.7°C.

Mi történik, ha csak néhány tizeddel is változik, hogy érezzük magunkat?

Kezd rossz közérzetünk lenni, aztán minél inkább eltér a hőmérsékletünk a normálistól, annál inkább betegek leszünk.

 

A testhőmérséklethez hasonlóan vérünk is rendelkezik egy, a normális működéshez szükséges pH értékkel, finom műszerekkel meghatározva ez 7.365.

Testünk csekély ingadozástól eltekintve 7,35-7,4 közötti értéket tart fenn a vérben, ugyanis ha ez az érték kicsivel is alacsonyabb lenne, meghallnánk. Tehát az életünk attól függ, hogy a testünk megmaradjon a semleges, illetve enyhén bázikus kémhatású tartományban.

Felvetődhet a kérdés, hogy ha a testünk enyhén lúgos közegben működik ideálisan, akkor:

Miért alakul ki az elsavasodás jelensége?

A nyugati civilizáció kultúrája úgy tekint a betegségekre, mint valamilyen sorscsapásra, melynek kellemetlenségeitől minél hamarabb szabadulni kell. Orvoshoz, gyógyszertárba rohan, hogy eltüntesse a zavaró tüneteket, de a valós okot "elfelejti kezelni".

 

Egy épelméjű ember nem szeret betegségben élni, viszont a betegség nemcsak kellemetlenségeket, hanem fontos jelzéseket is tartogat számunkra, melyeket bölcsen értelmezve, javíthatunk testi állapotunkon.

 

Minden betegség „rendbe” akar hozni valamit oly módon, hogy tisztító intézkedések útján mérgektől szabadítja meg a testet, vagy a fájdalommal olyan erős nyomást gyakorol ránk, hogy nekünk magunknak is kiutat kell keresnünk a pillanatnyi helyzetből.

 

Hogy milyen kiutat választunk? A döntés a mi kezünkben van.


A nyugati civilizáció kultúrája úgy tekint a betegségekre, mint valamilyen sorscsapásra, melynek kellemetlenségeitől minél hamarabb szabadulni kell. Orvoshoz, gyógyszertárba rohan, hogy eltüntesse a zavaró tüneteket, de a valós okot "elfelejti kezelni".

Egy épelméjű ember nem szeret betegségben élni, viszont
a betegség nemcsak kellemetlenségeket, hanem fontos jelzéseket is tartogat számunkra, melyeket bölcsen értelmezve, javíthatunk testi állapotunkon.

Minden betegség „rendbe” akar hozni valamit oly módon, hogy tisztító intézkedések útján mérgektől szabadítja meg a testet, vagy a fájdalommal olyan erős nyomást gyakorol ránk, hogy nekünk magunknak is kiutat kell keresnünk a pillanatnyi helyzetből.

Hogy milyen kiutat választunk? A döntés a mi kezünkben van.


Az Új biológia azt állítja, hogy csak egy kór, egyetlen betegség létezik, és ez a test túlsavasodása, amely elsősorban a felborult életmódnak, gondolkodásnak és étkezésnek köszönhető.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért ismer az orvostudomány ennyi betegséget és miért van az, hogy mindenkinél más betegség alakul ki a savb-bázis egyensúly felborulásával?

A családban előforduló betegségek története, valójában nem más, mint az életstílus visszatükröződése. Vagyis
nem maga a betegség, hanem a hajlam öröklődik.
A sav mindig testünk leggyengébb területén rakódik le, vagyis ha van valamilyen betegségre hajlamunk, a sav mindig a test azon területeire fog menni, és vált ki betegségeket.

A savak okozta megbetegedések általános tünetei:

- energiahiány és állandó fáradtság
- kedvetlenség és csökkent teljesítőképesség
- elnehezült végtagok és izomfájdalmak
- evés utáni hirtelen fáradtság
- jelentős súlycsökkenés vagy -növekedés
- legyengült ellenálló képesség
- fokozott hajlama fertőzésekre
- gyakori megfázásos betegségek
- legyengült regenerálódási képesség
- lassú sebgyógyulás
- tartósan fennálló (krónikus) betegségek kialakulása (cukorbetegség, vérnyomás problémák stb.)
- keringési zavarok
- állandóan hideg kéz és láb
- visszatérő gombás fertőzések
- allergiás reakciók

A savak okozta megbetegedések ábécéje:

Allergia:

Alvászavar:

Mivel a túlsavasodás kifejezetten izgató hatással van a testre, érthető, hogy gyakran már a test savtalanításának köszönhetően elmúlnak a makacs alvászavarok. A túlsavasodás meggátolja azt, hogy a test természetesen ellazuljon, és akkor is a tartós feszültség és teljesítőkészség állapotában tartja az idegrendszert, amikor az a legkevésbé sem kívánatos. Másrészt a megterhelésre adott válaszként lassanként bénító fáradtság lesz úrrá rajtunk, ennek ellenére nem tudunk igazán pihentető álomba merülni.

Aranyér:

Az aranyér azt mutatja, hogy a test savakkal való telítettsége már aggasztó szintet ért el, és sürgős segítségre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzunk valami ennél is rosszabbat. Ha az aranyér már nyitva van és vérzik, az arra utal, hogy a test nem lát más lehetőséget túlélésének biztosítására, mint hogy nyílást hozzon létre ott, ahol korábban nem volt.
Egyes nőknél néha szülés után aranyeres panaszok lépnek fel. Ez annak köszönhető, hogy a test a terhesség idején a kimaradó vérzés miatt nem tudja természetes úton kiválasztani a savakat, és a szervezetben pakolja le ezeket. Az aranyér rendszerint eltűnik az első havi vérzés során.
Vagyis az aranyér egy vészjelzés, mely arra szólít fel minket, hogy azonnal segítsünk testünkön. A savtalanítás hatására nagyon hamar elmúlik, és nem újul ki egészen addig, amíg megőrizzük a sav-bázis egyensúlyt.

Arthritis (izületi gyulladás):

Az arthritis olyan izületi gyulladás, amely nagyrészt a savterhelésre vezethető vissza. Nemcsak az izületeket támadja meg, hanem a gerincoszlopot és más testrészeket is.
A legfőbb kiváltó ok az immunrendszer zavara, amely védőanyagokat termel a saját ízülethártyája ellen. Ennek az lehet az oka, hogy a báziselvonás következtében megváltozik a hártya szerkezete, így azt a test már nem ismeri fel sajátjaként.
A reumás izületi gyulladás akkor alakul ki, ha a test a legfőbb savtárolója, a kötőszövet már nem tud felvenni több savat, és a szerkezetnek az ízülethártyától kell elvonnia a bázisösszetevőket a semlegesítéshez.
Minden terápia alapja a sav-bázis egyensúly megteremtése, amit mindennapos lúgosítással biztosíthatunk.

Bőrbetegségek:

A bőr maga mintegy 20 kg-os súlyával és majdnem 2 négyzetméteres felületével a legnagyobb szervünk. A test a bőrön keresztül is próbál megszabadulni a felesleges savaktól. Ha ez nem sikerül megfelelően, ekcéma, pörsenés, sömör és akne (pattanás) jelentkezik.
További lehetséges következmények: erős kivörösödés, túl száraz és repedezett bőr, állandó viszketés, sápadt és fakó bőr, mitesszerek és barna foltok.
A bőr testünk természetes ruhája. Nagyon érzékenyen reagál minden környezeti befolyásra, de elsősorban láthatóvá teszi a belső helyzetet - az igazi szépség belülről fakad.
Fontos tudni, hogy a bőr és a belek szoros összefüggésben állnak egymással, így minden bőrbetegségnél ügyeljünk arra, hogy rendben legyenek a beleink, és megtisztítsuk őket.
A kollagének képezik kötőszövetünk vázát, és gondoskodnak arról is, hogy bőrünk sima és rugalmas maradjon. De valósággal vonzzák a savakat, és bőrünk ennek köszönhetően veszít a rugalmasságából, és idő előtt öregedni kezd. Mindezt azonban lúgosítással hatékonyan megelőhetjük.

Candida:

Cellulitisz:

Cukorbetegség:

Csontritkulás:

Mielőtt a savak kiválasztódnának a testből, bázisokkal (ásványi anyagok: pl. kalcium, magnézium, kálium, nátrium stb.) semlegesítani kell őket. Ha a táplálékból származó bázisok mennyisége nem elegendő, a testnek a tartalékaihoz kell nyúlnia, elsősorban a csontokhoz, amelyeknek magas a kalciumtartalma.

Dadanat:

Ekcéma:

Emésztési problémák:

Ha a testnek már nem áll elég bázis a rendelkezésére ahhoz, hogy semlegesíthesse a nyombélből kilépő ételpépet, az epe és a hasnyálmirigy bázikus nedvei nem tudják megfelelően elvégezni az emésztés feladatát, így elégtelenül megemésztett táplálék kerül a következő bélszakaszba, és akadályozza azok működését. Ilyenkor a káros baktériumok megtelepedése miatt a test önmagát kezdi mérgezni, és székrekedés, valamint kellemetlen szájszag lép fel, amelyet alapos fogmosással sem lehet megszüntetni. A túlsavasodás okozta székrekedésnél csak átmenetileg és látszólag segítenek a hashajtó szerek, amíg fel nem ismerjük és meg nem szüntetjük a probléma okát

Epekő:

A máj és az epehólyag, valamint a hasnyálmirigy a sav-bázis egyensúly legfőbb szabályozói. Ha nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben bázisok, akkor megszilárdul az epében oldott koleszterin, és más anyagokkal együtt epekővé alakul.
Az epekő - ahogy a vese- és a hólyagkő is - a testre ható túlzott savterhelés következménye. azaz lerakódásos megbetegedés. Idetartozik még a fogkő, a reuma, a köszvény és az érelmeszesedés is.

Fáradtság:

A fáradtság és a kimerültség olyan tünet, amelyet mindenki ismer, akinek túlsavasodott a teste. A krónikus fáradtság, gyakran minden örömtől megfosztja ezeket az embereket, mert minden tevékenység túl nagy megerőltetésnek tűnik számukra. Ehhez alvászavarok, emlékezetgyengeségek és koncentrációs zavarok társulnak.
Ha az állandó savinger folyamatosan a lehető legnagyobb teljesítményre ösztönzi a szervezetet, nem biztosított a természetes nyugalmi szakaszok előfeltétele. Ezért a túlsavasodott emberek gyakran panaszkodnak, hogy nincs elég energiájuk, ugyanakkor állandó belső nyugtalanság gyötri őket.
Mindez pár napon belül megváltozhat, ahogy elkezdjük lúgosítani a testünket.

Fejfájás és migrén:

Ha felmérést végeznénk, megdöbbentő eredményt kapnánk. A nyugati civilizáció embereinek felénél rendszeresen előfordul kisebb, vagy nagyobb fejfájás.
Emiatt erősen romlik az életminőség, és csökken az életöröm. A panasz alapjául szolgáló túlsavasodást az összehúzódó, hajszálereknek köszönhető sápadt arcszín, az érzékeny, vagy könnyező szem, a kötőhártyagyulladás és a szemhéj gyulladása jelezheti.
Migrén esetében egy sor tanulmány igazolja, hogy a test savtalanítása és a bázisokba gazdag táplálkozás tompíthatja, vagy végleg megszüntetheti a fájdalmakat.
Saját tapasztalatom: egy éve lúgosítok nap, mint nap és azóta, nem volt egy migrénem sem, pedig addig kéthavonta rendszeresen előfordult.

Öregedés:

Az orosz tudós, Mecsnyikov professzor a kötőszövetnek a túlsavasodása és a salakanyagok feldúsulása okozta elhasználódásában határozta meg az öregedés okát, amelynek során a szervek sejtjei egyre inkább elsalakosodnak, ugyanakkor elhasználódnak az értékes ásványianyag-készletek.
Ezáltal egyre inkább működésképtelenné válnak a mirigyek és a szervek. Az életünk során felgyülemlő bosszúság és stressz, félelmek, gondok és kisebbségi érzések tovább fokozzák a túlsavasodást. Így az idő előrehaladtával egyre "savasabbak" leszünk, miközben az öregedő test egyre érzékenyebben reagál a túlsavasodásra. Ehhez társul az öregkorban lanyhuló légzés okozta oxigénhiány.
Az öregedés túlnyomórészt a túlsavasodás és a lerakódott salakanyagok okozta folyamatos mérgezést jelenti. E két tényező egyre negatívabban befolyásolja a test mozgását és működését, és semmiképp sem természetes.

A test állandó túlsavasodása két, különböző következményekkel járó megterhelést okoz:
Az
ásványianyag-veszteség elsősorban hajhulláshoz, szívinfarktushoz, érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezet, míg a salakanyagok felgyülemlése lerakódásos megbetegedéseket, például reumát, köszvényt, izületi betegségeket stb. okoz.
A gondos és rendszeres savtalanítással el lehet kerülni a legtöbb öregkori megbetegedést, így az ember testi és szellemi jó közérzetben éli meg az öregséget

Mik okozhatnak a szervezetben savasodást?

 

Elsősorban a környezeti károsító tényezők, melynek hatása ugyanolyan, mint a savas esők által okozott erdőpusztulás, ezen kívül a stressz, a rendszertelen életmód, az ember által választott káros „élvezeti” szerek, mint a nikotin, az alkohol, a koffein, de savas hatást eredményeznek a különböző betegségek (reuma, cukorbaj, köszvény, allergia) és ugyancsak sav képződik fizikai megterheléskor is, amikor az izomtevékenység következtében fokozódik a tejsavtermelés. A kiegyenlítetlen sav-bázis háztartás hosszú időn keresztül rejtve maradhat. Az alábbi panaszok esetén feltétlenül gondoljon túlsavasodásra:

 

fáradékonyság, levertség, motiváció hiánya

idegesség, nyugtalanság

izomgörcsök és izületi panaszok

csökkent teljesítő képesség, koncentrációs zavarok

alvási zavarok, pszichés lehangoltság, fejfájás

csökkent ellenállóképesség, gyakori fertőzések

anyagcsere problémák

gyomorégés, étvágytalanság

a bőr, haj és a körmök töredezettek, a nyelv lepedékes

Mit tehetünk a túlsavasodás megelőzése érdekében?

 

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy táplálékunk 80 %-a kellene, hogy bázikus legyen és csak 20 %-a savas. Valójában azonban táplálékaink jelenleg főként savas hatásúak alkotórészekből állnak. Különösen jó bázisforrások a gyümölcsök, a zöldségek, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonafélék, a köles stb.

 

A táplálkozás önmagában a legritkább esetben biztosítja a megfelelő mennyiségű bázikus anyagot. A magyar étkezési kultúrára jellemző magas hús-, édesség- és alkoholfogyasztás, egyáltalán a mai kapkodó és rendszertelen étkezési szokások a szervezet savas túlterheléséhez vezetnek. A természetes állapot visszaállítása érdekében a szervezetben a felesleges savakat bázikus anyagok pótlólagos bevitele révén semlegesíteni kell. Optimálisak azok az anyagok, amelyek kiegyensúlyozott formában az összes ásványi anyagot tartalmazzák. Hiába viszünk be csak egynéhányat ezek közül, egymagában alkalmatlanok az optimális sav-bázis egyensúly helyreállításában. Ezért hiába nézzük, hogy vérünkben melyik ásványi anyagból vagy nyomelemből van a megadott átlagnál kevesebb, mert a vér az, amelyiknek összetétele csak utoljára változik.

 

A problémák megelőzése érdekében komplex bázikus készítményeket kell szednünk, melyeknek összetétele hasonlít a friss zöldségben és gyümölcsben előforduló ásványi anyagok összetételéhez. Ennek leginkább a Basica nevű készítmény felel meg, melyben az ásványi anyagok és nyomelemek tejcukorhoz vannak kötve, amely javítja a készítmény felszívódását, fokozza a béltevékenységet és a táplálék-felszívódást. Rendszeres fogyasztása megfelelő életmóddal – bázikus túlsúlyú táplálkozás, rendszeres sportjellegű fizikai aktivitás párosulva számos olyan kellemetlen tünet megszűnéséhez vezethet, amelyekkel esetleg évek óta orvoshoz járunk és az orvos minden igyekezete ellenére sem találta meg nálunk eddig a probléma gyökerét. Aki laktóz intoleranciában szenved, annak a Basica helyett a Neurosan szedése javalott! A Neurosan zeolit és agyagporból készül, sok nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.